Dit zijn de voordelen van matcha

Eten door Anjali

Een matcha latte bestellen is helemaal in, maar wist je dat het ook nog eens gezond is? Dit zijn de gezondheidsvoordelen van het groene poeder.

Matcha

Wat is dat groene spul nu precies? Matcha is een speciale soort groene thee dat uit Japan komt. De theebladeren worden gedroogd en vervolgens vermalen tot poeder. Los je de poeder dan op in heet water, dan krijg je dat felgroene drankje. Als je er nog eens opgeschuimde (plantaardige) melk aan toevoegt, staat het bekend als een matcha latte. Deze soort thee bevat veel eer cafeïne dan andere theesoorten.

Cafeïne

De groene substantie bevat meer cafeïne dan andere soorten thee: waar een normale kop groene thee ongeveer 20 gram cafeïne bevat en zwarte thee ongeveer dertig gram cafeïne bevat, zit in de twee gram dat meestal wordt gebruikt voor een kopje al snel tussen de achtendertig en achtentachtig gram cafeïne. Dat is ongeveer evenveel als in koffie, wat in totaal uitkomt op zestig gram cafeïne per kopje.

Gezondheidsvoordelen

De hoeveelheid cafeïne in een beker schrikt je misschien af, maar toch is het niet helemaal zo slecht als je misschien denkt. De cafeïne werkt namelijk op een andere manier als in koffie. Wat dit inhoudt, en andere gezondheidsvoordelen zijn? Dat lees je hieronder:

  1. Cafeïne: Het stofje geeft in koffie een energiepiek die twee tot drie uur aanhoudt. Dat is handig als je even alert moet zijn, maar kan ook nervositeit opwekken en geeft later weer een energiedip. De combinatie van cafeïne en L-theanine in matcha geeft een stabielere soort energie, zonder dat je zenuwachtig wordt of een energiedip geeft. Dit kan zes tot acht uur duren.
  2. Kalmerend: L-theanine geeft een kalmerend effect: je hartslag kalmeer en stress en engst wordt vermindert. De stof stimuleert de productie van neurotransmitters in je brein, waardoor je ontspannen en alert tegelijkertijd kunt zijn.
  3. Goed voor de lijn: De groene substantie houdt je bloedsuikerspiegel in balans, waardoor je minder snel last hebt van suikerpieken en -dalen. Je krijgt dan minder zin om te snacken, wat goed is voor de lijn.
  4. Weerstand: In matcha zit veel vitamine A, vitmaine C, calcium en kalium, waardoor je je weerstand een bosst geeft wanneer je het groene drankje drinkt.
  5. Detoxen: In de bladeren zit chlorofyl: een natuurlijk kleurpigment dat de groene kleur veroorzaakt en fotosynthese mogelijk maakt. Door deze stof kan je lichaam schadelijke metalen binden en afvoeren. Dit werkt met ontgiftend effect.
  6. Antioxidanten: Antioxidanten helpen tegen vrije radicalen die weefsels en cellen kunnen ebschadigen. Er zitten veel antioxidanten in matcha die op de lange termijn kunnen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.