De leukste terrassen van Nijmegen

Vrije tijd door Noortje

Eindelijk, het zonnetje schijnt weer! Het liefst zitten we met dit weer dag en nacht op een leuk terrasje met een glas wijn en een borrelplankje. We maken er dan ook een sport van om zo veel mogelijk nieuwe hotspots te ontdekken. Vandaag zoomen we in op Nijmegen. Deze kleine maar fijne hippie-stad staat vooral bekend om haar terrasjes waar je lekker goedkoop kunt vertoeven. Dit zijn volgens ons de aller leukste terrasjes van 'Havana aan de Waal'.


1. De Kaaij
Nijmegen heeft voor een redelijk kleine stad ontzettend veel foodmarkets. De leukste is het culturele terras de Kaaij. Hier kun je van 1 juli tot en met 28 augustus terecht voor theater, muziek, vintage marktjes, drankjes en lekker eten. Elke week staat er een ander thema centraal, waardoor het leuk blijft om steeds terug te komen. De relaxte sfeer, leuke lampjes en het mooie uitzicht maken het tot onze lievelingsplek van Nijmegen. Groot voordeel: je zit altijd in de zon. Als hij schijnt.
Hoe kom je er?
De Kaaij bevindt zich onder de bekende Waalbrug, aan de kant van de binnenstad. Loop vanaf het station een kwartiertje, of pak een bus (er rijden ongeveer 10 verschillende bussen naar deze halte) en stap uit bij de halte 'Waalkade'.


2. de Firma
Langs de Waal stikt het van de restaurantjes. Erg leuk, maar vreselijk druk. Behoefte aan iets meer rust? Dan is de Firma iets voor jou. Het terras van dit restaurant, direct aan de Waal, ligt namelijk wat meer afgelegen en is niet heel bekend onder toeristen. Naast dat je er natuurlijk iets kunt drinken en heerlijk kunt eten, zijn er ook af en toe barbecues met een zuid-Afrikaanse draai. Vakantiegevoel-alert!
Hoe kom je er?
Same story: een kwartiertje met de benenwagen of een bus pakken naar halte 'Waalkade'.


3. de Hemel
Midden in de stad, en toch ultieme rust? Dat vind je bij de Hemel. Vlak achter de drukke winkelstraatjes vind je een romantisch plein met oude stadspanden, bomen vol bloesem en vooral een hele fijne sfeer. Onze tip: ga hier heen voor een high tea of een biertje dat in het restaurant zelf gebrouwen wordt. Eventueel nadeel: de Hemel is dan wel onder studenten niet zo bekend, maar onder de Nijmegenaren op leeftijd juist weer wel. Niet heel hip dus.
Hoe kom je er?
De Hemel bevindt zich op de Franseplaats 1. Vanaf het station is het een minuutje of tien lopen. Of pak een bus die bij de halte 'Waalkade' stopt en er in twee minuutjes naartoe.


4. Meesterproef
Van alle terrasjes in Nijmegen zit deze sowieso op de vetste plek. Vroeger was het gebouw waar Meesterproef zich bevindt een grote Honigfabriek. Dit is nog overal aan te zien, zoals aan het logo op de schoorsteen. Nu is het omgebouwd tot een artistieke broedplaats met een industrieel karakter. Het terras van Meesterproef bevindt zich bovenop de oude fabriek. Heel gaaf en met een prachtig uitzicht. Het is net alsof je door Berlijn wandelt. Naast Meesterproef zijn er nog veel meer kleine restaurantjes in de oude fabriek waar je zeker een keer moet zijn geweest, want ook van binnen is deze hotspot een hele beleving.
Hoe kom je er?
De oude Honigfabriek vind je aan de Waalbandijk 14. Vanaf het station is het ongeveer 20 a 30 minuten lopen. Je kunt ook bus 5 of 85 pakken en uitstappen bij bushalte 'Merwedestraat' en in vier minuutjes het laatste stukje lopen.


5. Café Jos
Het klinkt een beetje suf, ja. Maar vergis je niet, want café Jos is in 2009 nog verkozen tot het beste café van Nederland én in 2015 tot het beste terras van Nijmegen. Hier moet je dus een keer zijn geweest. Voor ouderwetse gezelligheid, ver weg van de toeristen die niet verder komen dan de binnenstad, moet je hier zijn. Bestel één van de vele speciaalbiertjes en lach om alle rasechte Nijmegenaren die café Jos als trouwe stamkroeg beschouwen.
Hoe kom je er?
Dit café is iets meer afgelegen, op de Daalseweg 309. Je loopt er in ongeveer een half uurtje naar toe vanaf het station. Je kunt ook bus 5 of 8 pakken en uitstappen bij bushalte 'Badhuis'. Vanaf daar is het twee minuutjes lopen.


6. Grote Markt
Niet echt favoriet vanwege de drukte, maar de Grote Markt hoort toch wel in dit lijstje. Zodra het aller eerste zonnestraaltje van het jaar door komt, zijn alle terrasjes op dit plein binnen tien minuten prop vol. Vanwege de vriendelijke prijsjes komen vooral studenten af op deze terrasjes. De sfeer, kwaliteit en prijs van alle cafés op deze markt is ongeveer gelijk. Je zult op een mooie dag ook niet kieskeurig zijn bij welk café je gaat zitten, aangezien er waarschijnlijk maar één tafeltje per uur vrij komt. Voor het ultieme zomer- en vakantiegevoel is de Grote Markt zeker een bezoekje waard. Tip: Bij Camelot en Moenen kun je even naar binnen lopen om een leuk bordspel te vragen. Spelletjesmiddag!
Hoe kom je er?
Loop vanaf het station in tien minuutjes naar het plein of neem een bus naar bushalte 'Plein 1944' en loop vanaf hier in een minuutje het plein op. Zo ongeveer elke bus vanaf het station stopt bij deze halte.


7. Koningsplein
De kleine, gemoedelijkere versie van de Grote Markt. Ook voor een klein prijsje, maar volgens ons net wat gezelliger. Op dit plein is café Sjors en Sjimmie favoriet. Dit komt vooral door de hippe aankleding, heerlijk zittende banken en het super vriendelijke personeel. Ook op dit plein moet je niet komen wanneer je allergisch bent voor studenten. Nijmegen is en blijft natuurlijk een studentenstad.
Hoe kom je er?
Loop vanaf het station in ongeveer 10 minuutjes naar het Koningsplein. Je kunt ook een bus pakken naar bushalte 'Plein 1944' en drie minuten lopen.


8. In de Kazerne
Het laatste terras bevindt zich, je raadt het al, in een oude Kazerne. Binnen de muren van dit grote gebouw is het heerlijk vertoeven. Niet veel mensen weten het te vinden, het is niet toeristisch en de zon schijnt er volop. Door het ommuurde terras is het daarbij ook zo goed als windstil. Heerlijk dus! Dit zowat onontdekte plekje is zeker favoriet als onderdeel van een dagje cultuur snuiven in Nijmegen.
Hoe kom je er?
Loop vanaf het station in een half uurtje naar de Kazarne, gelegen aan de Molenveldlaan 146, of pak bus 5 en stap uit bij bushalte 'Kazarne'.

De fijnste terrassen in Utrecht check je hier.

Bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron